Intervju med Anna

Intervju med Anna Vapen

VERKSAMHETSKONSULT PÅ MINDCAMP

Hur hamnade du på Mindcamp?

Det började med att jag ville flytta till Göteborg och göra något nytt efter att jag hade doktorerat, och jag fick tips om att Mindcamp sökte folk. När jag började hos Mindcamp kände jag varken till BI (business intelligence) eller vad en verksamhetskonsult gör, annat än att det handlar om beslutsstöd och att hitta information i stora datamängder, vilket lät spännande.

Hade du någon vana kring att jobba med data?

Min forskning handlade om IT-säkerhet och om att kartlägga samband mellan data. Att dyka in i stora datamängder var inget nytt för mig, men mycket annat var annorlunda.

Vad gör du om dagarna i rollen som verksamhetskonsult?

Snart blev jag insatt i vad BI och datadriven verksamhetsstyrning handlar om, nämligen att hjälpa mina kunder att hitta information i sitt data och fatta beslut utifrån det. Det är här det datadrivna kommer in: organisationens data driver besluten. På ett sätt är även jag ett beslutsstöd: förutom att utveckla applikationer för att få fram det bästa ur en organisations data är jag också till hjälp med att reda ut vad som verkligen är relevant för organisationen att följa upp. Mitt arbetsområde är alltså en blandning av IT och verksamhetsstyrning.

Vad är roligast i rollen som verksamhetskonsult?

För det första var det stor skillnad mellan mitt tidigare liv som doktorand och det nya konsultlivet så det blev verkligen en nystart. Mycket var nytt i början. Har konsulter kavaj? Är det en hierarkisk miljö? Behöver jag kunna ekonomi? Jag märkte snart att det råder en trevlig och avslappnad stämning på Mindcamp där alla brygger kaffe åt alla, du klär dig som du vill (extra sant vid hemarbete) och vad gäller ekonomin så handlar inte all verksamhetsstyrning om budget och utfall, men det skadar inte att lära sig grundbegreppen.

”Jag märkte snart att det råder en trevlig och avslappnad stämning på Mindcamp där alla brygger kaffe åt alla och du klär dig som du vill”

 

För det andra var det spännande att det fanns så många inriktningar inom yrket: du kan arbeta med affärsrådgivning, med att bygga applikationer som kunderna utforskar sitt data i, eller med tekniken bakom. Jag valde att arbeta främst med det tekniska, men som konsult jobbar du ofta med lite av varje, oavsett vilket ditt fokus är.

 

Vilka vidare möjligheter finns det?

Jag har vidareutbildat mig till systemadministratör för Qlik Sense, en av de produkter vi arbetar med, och jag hjälper kunder med att bygga upp och administrera Qlik Sense-miljöer samt med att integrera olika källsystem vars data vi vill utforska i Qlik Sense-applikationer som sedan hjälper kunderna att ta beslut. Utöver det systemtekniska bygger jag applikationer och arbetar rådgivande. Flera av mina kunder har jag haft länge nu och ju bättre jag lär mig deras system och behov desto bättre rådgivare kan jag vara.

”Jag har fått upp ögonen för hur omväxlande och fartfyllt det kan vara att arbeta som verksamhetskonsult.”

 

Vad gillar du allra mest hos dina kunder?

Jag gillar att det ofta går väldigt fort från idé till färdig applikation. Även om jag också arbetar med mer långsiktiga projekt är det ofta som mina kunder kommer med en idé om något som de skulle vilja följa upp och från den idén går det ibland bara någon timme innan de har en färdig Qlik-applikation. Kanske har de precis introducerat ett nytt affärsområde som de vill kunna följa upp direkt. Det är kul med det höga tempot, oavsett om det gäller nyutveckling, systemadministration, felsökning eller att stötta kunderna i deras beslut.

Oavsett om du har en teknisk bakgrund som jag har, eller om du har sysslat med något helt annat innan så hoppas jag att du har fått upp ögonen för hur omväxlande och fartfyllt det kan vara att arbeta som verksamhetskonsult.

 

 


Vill du också jobba på Mindcamp. Se lediga jobb!

Läs intervjun med Adam, BI-konsult

Tillbaka till nyheter